bosliefje

zondag 13 mei 2012

Brandnetelstamppot met broers

Vandaag heb ik met twee van mijn drie broers brandnetelstamppot gemaakt. Eerst de brandnetels geplukt op een rustige plek (niet langs een drukke weg!). Je plukt alleen de jonge topjes van de plant, ongeveer de bovenste 4 bladeren. Ik gebruikte latex handschoenen, maar daar prikte ze af en toe doorheen. De broers deden het zonder handschoenen: gewoon van beneden naar boven plukken met de stekels mee.
Thuis de brandnetels goed wassen in heet water, dan prikken ze daarna niet meer.


De aardappels (wij gebruikten 3 kilo) koken en ondertussen de brandnetels ( ongeveer 500 gram) kleiner snijden.

De brandnetels in een laagje water 10 minuten tot een kwartier koken. Ondertussen spekjes naar smaak krokant bakken. Puree maken van de aardappels met wat warme, melk, boter, zout , peper en nootmuskaat. De spekjes er door roeren. De brandnetels uit laten lekken in een vergiet en door de puree heen roeren.

Wij hebben heerlijk gegeten van deze plant die ook nog eens een hoge voedingswaarde heeft. Hij smaakt naar een soort kruising tussen boerenkool en andijvie. Brandnetelsoep maakten we een paar jaar geleden. En brandnetelpesto staat al op de to-do-list. We besloten om dit elk jaar te gaan doen in mei: een  traditie is geboren!


7 opmerkingen:

 1. mjam eet smakelijk!
  DE eerst foto is echt te goed met de twee incognito mannen door de vergiet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond m zelf stiekem ook erg leuk!

   Verwijderen
  2. Ja, ook ik vind de foto te gek! :) Leuk zo'n traditie!

   Verwijderen
 2. Yay, wat gaaf...ik at een aantal jaar geleden eens een brandnetelpizza bij Villa Augustus, was heerlijk.
  En op je vraag hoe ik die sjaal gestempeld had: met textielverf van Pipoos. En dan schuursponsje in stukken geknipt en als stempelkussen gebruikt.
  Liefs Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed idee, brandnetelstamppot! Daar had ik nou nog nooit van gehoord!
  Ben nu al benieuwd naar de pesto!
  xoxox

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die 1e foto , haha, geweldig! :-) Lijkt me lekker, die stamppot, gaan wij ook eens proberen. En jij: laat die arme Vlier eens met rust ;-) Wij hebben onze bloesem wildgeplukt, hoef je niet eens tot volgend jaar te wachten :-)

  BeantwoordenVerwijderen